gewichtsconsultancy Marielle Dassen praktijk voedingsconsulente Marielle Dassen Geleen Vouershof

Recepten

Maaltijdsalade a la Marielle
Een maaltijdsalade is heerlijk voor de warme zomeravonden en past perfect in je dagmenu.
Je kunt een salade maken op diverse manieren. Dit is mijn favoriet; met geitenkaas.
Gebruik een zakje gemengde sla en vul aan met stukjes paprika, tomaat, mais, olijven,pijnboompitjes
en eventueel stukjes avocado.

Snij de halfzachte geitenkaas in dunne plakjes en verwarm deze even in de magnetron of oven.
Leg deze op de salade en voeg verder een lepeltje groene pesto toe.
Lekker met volkoren stokbrood en een schijf watermeloen.

Ideaal voor eens een dagje zonder vlees en gebruik kliekjes zoals koude boontjes, bloemkool
of rode bieten als extra garnering.

Winterse salade

Ingrediënten

 

1 krop radicchio (rode Italiaanse sla)
1 struikje witlof
1 stengel bleekselderij
1 bosuitje
100 gram geschaafde rode kool
± 2 eetlepels azijn
peper, zout
honing
1 eetlepel olie
8 halve walnoten

Bereiding

 

Maak de groente schoon. Scheur de radicchiobladen in stukken. Snijd het witlof in reepjes, de bleekselderij in boogjes en het bosuitje in ringen. Meng de groente in een kom. Maak een dressing van de azijn, peper, zout, wat honing en de olie. Breek de walnoten in stukjes en strooi ze over de groente. Meng de dressing er door.

Menusuggestie

 

Lekker met een karbonade en aardappelen.

 

Herfstrecept; pompoensoep met kokos

snij de pompoen, de ui in stukjes evenals de wortels ( ca. 1 kg) . Bak de ui, de pompoen- en wortelstukjes aan. maak ondertussen de groentebouillon. Giet deze erbij en laat 20 minuten koken. Naar smaak kun je kurkuma, paprika en Chilikruiden toevoegen evenals een beetje peper en zout. Mix met een staafmixer het geheel en voeg een blikje kokosmelk toe. Goed mengen en als extra smaak een beetje Komijnzaad. Warm opdienen. 

Asperges met ham en Parmezaanse kaas
2 personen

Snijd 300 gr kleine aardappelen in vieren, kook ze 10 minuten in water met zout en laat ze uitlekken.
Verhit 2 eetlepels olijfolie, fruit hierin 1 teentje knoflook uit de pers, bak de aardappelen hierin omscheppend 3 minuten en roer er 2 eetlepels citroensap door.
Breng op smaak met zout en houd de aardappelen warm.
Kook 500 gr groene asperges in ± 5 minuten beetgaar en laat ze uitlekken.
Roer een dressing van 1 eetlepel Zaanse mosterd, 1 eetlepel appelazijn en 3 eetlepels olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de aardappelen over 2 borden, leg de asperges erop en schenk de dressing erover.
Leg daarop per bord 2 plakken rauwe ham en schaaf er royaal flinters Parmezaanse kaas over.

Balansdagrecept Curry gehaktballetjes met rijst

Bereiden: 25 minuten
Per portie: 540 Kcal, 27 g eiwit, 26 g vet waarvan 10 g verzadigd vet
49 g koolhydraten, 8 g vezel

Ingredienten voor 2 personen:

100 g zilvervliesrijst
250 g sperziebonen
1 ui
3 tomaten
200 g rundergehakt of vegetarisch gehakt.
1 eetlepel Indiase currypast
(zout)
1 eetlepel vloeibare margarine

 Bereiden:

- Kook de zilvervliesrijst gaar volgend de aanwijzing op de verpakking. Haal
  de sperziebonen af, halveer ze en kook ze in en pan met ruim kokend water met wat zout in
  10-15 minuten beetgaar.
- Pel en snipper de ui. Snij de tomaten in stukjes.
- Meng in een kom het gehakt met de currypasta en ½ theelepel zout.
  Vorm er 12-15 balletjes van
- Verhit de margarine in een hapjesspan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. 
  Verdeel de ui en de tomaten eromheen en bak ze 2 minuten mee
  Voeg dan 100 ml water toe en stoof de gehaktballetjes in nog 8-10 minuten zachtjes gaar
  Breng de tomatensaus op smaak met zout.

- Serveer de gehaktballetjes met de zilvervliesrijst en de sperziebonen.

Variatietips:

Vervang de sperziebonen door snijbonen of broccoli
Neem in plaats van Indiase currypasta een milde kerriepoeder.

Tip van de week:

Een knorrende maag maakt de verleiding van lekkere tussendoortjes nog groter.
Doe daarom dus boodschappen met een gevulde maag

 

Zalm met courgette en pasta
Benodigdheden voor 2 personen:

- 200 gram zalmRecept met zalm en courgette
- 1 courgette en/of (wilde) spinazie
- teentje knoflook
- sojaroom
- peper
- gele paprika
- 300 gram volkoren pasta (gekookt)

Breng de pasta aan de kook en bak de zalm in een beetje olijfolie. Snijd de zalm in stukjes en rasp de courgette erbij. Pers de knoflook uit. Maak het kleurrijk met stukjes gele paprika en eventueel enkele zongedroogde tomaatjes. Giet de saus over de pasta en serveer met een heerlijke salade.

Eet smakelijk!